Ókori Egyiptom

 

Nevezhetjük Óegyiptomnak is, mely a Nílus folyama mentén helyezkedett el Észak-kelet Afrikában. Javarészt Egyiptom mai területén volt megtalálható. Több részre lehet osztani, így középső és alsó szakaszra a Nílus völgyének mentén. Időszámításunk előtti második évezredben érte el legnagyobb kiterjedését, ekkor virágzott az Újbirodalom.

Évezredeken keresztül fejlődött Egyiptom, voltak időszakok amikor a Vörös-tenger partjáig, illetve a Líbiai-sivatagot és Sínai-félszigetet is meghódította. A Nílus menti települések egyesülésével, történetének kezdetét körülbelül az időszámításunk előtti 3150-re tehetjük. A Birodalom végét pedig a római hódítások következtében, az időszámításunk előtti 31-re tehetjük.

 

Az ókori egyiptomi birodalmat és civilizációt sokan kötöttnek, hierarchikusnak és a halál imádatát előtérbe helyezőnek tekintik. Természetesen ez így nem volt igaz. Az akkori időben - a többi társadalmat és kultúrát is figyelembe véve -, igen modern gazdasági, kultúrális és társadalmi fejlődési szintet mutatott, és sok szempontból igen rugalmasan működött.

Sok későbbi kultúra, illetve párhuzamosan fejlődő államok és azok polgárai, példaképként tekintettek az ókori Egyiptomra.

 

Honlapunkon bővebb információt olvashat még az alábbiakról:

Egyiptomi képek, anubisz szobrok, fáraók, fáraó szobor, szfinx, szfinx macska és

Buddha.

 

Egyiptom, anubisz, fáraó, szfinx macska, egyiptomi dísz, dísztárgyak,
szobor, buddha kis- és nagykereskedelem az ország egész területén! Érd.: 06/309-528-920.