Anubisz szobrok

 

Érdekes hite volt az egyiptomiaknak, amely arra épült, hogy amikor egy ember meghal, akkor az úgynevezett holtak termébe kerül. Ekkor jelent meg Anubisz, aki megítélte az elhunyt túlvilági létét. Bírói funkciót töltött be. Az elhunyt szívét mérlegre helyezte, ezzel ellentétben a mérleg másik oldalára pedig az igazság Istenének tollát tette.

Nagyon fontos volt, az elhunyt szíve könnyebb legyen, mint a toll, mert ellenkező esetben egy démon felfalta azt. Az Anubisz szobrok elkészítésére, festésére nagy gondot fordítottak. Anubisz kultuszköre a régebbi időkre helyezhető vissza.

A holtak Isteneként jelent meg az Óbirodalomban.

 

 

Érdekes, hogy a piramisokon feljegyzett szövegekben, már Anubisz úgy jelenik meg, mint aki a holtak birodalmának Főistene. Anubisz tartotta számon az elhunytak szívét, vele párhuzamosan pedig egy másik Istenség (Ozirisz) jelent meg, aki egyben a Fáraót személyesítette. Később már Ozirisz szinte minden jellemzője átszállt Anubiszra.

Anubisz így részt vett Ozirisz ítélethozatalának folyamatában. Anubisz egyben védőszentje volt a balzsamozásnak is.

Fontosnak tartották, hogy Anubisz ráemelje kezét a múmiára, ugyanis ekkor az elhunyt lelke megvilágosodott és újraéledt. A Hóruszok elhelyezése a sírkamrában is Anubisz feladata volt.

Az Anubisz szobrok mérete és elhelyezkedése eltérő volt a különböző épületekben, időszakokban.


Honlapunkon bővebb információt olvashat még az alábbiakról:

Ókori Egyiptom, egyiptomi képek, fáraók, fáraó szobor, szfinx és szfinx macska,

Buddha.

 

Egyiptom, anubisz, fáraó, szfinx macska, egyiptomi dísz,dísztárgyak,
szobor, buddha kis- és nagykereskedelem az ország egész területén! Érd.: 06/309-528-920.